Pages

Thursday, June 30, 2011

Gelombang keadilan

lagu ni tak ada kene mengena dengan mana2 parti politik
sekian, terima kasih

_________________

Kan melangkah kaki dengan pasti
Menerobos segala onak duri
Generasi baru yang telah dinanti
Tak takut dicaci tak gentar mati

Bagai gelombang terus menerjang
Tuk tumbangkan segala kezhaliman
Dengan tulus ikhlas untuk keadilan
Hingga pertiwi gapai sejahtera

Takkan surut walau selangkah
Takkan henti walau sejenak
Cita kami hidup mulia
Atau syahid mendapat surga




Tuesday, June 28, 2011

Emo

malas nak cerita pepanjang. rase mcm sakit hati dtg semula
kem 3 hari 2 malam.
malan last, lepas aspresiasi seni @pertandingan persembahan, aku dah pesan "besok pagi kemas khemah" "besok pagi kemas khemah" "besok pagi kemas khemah"

aku balik rumah coz turn org lain tidur sane. esok pagi, WTH!! jam dah 7.30 pg, khemah belum kemas. berterabooq!!! dah makan belum?? "belom, tak sempat. tadi kawad. lapar la cikgu" aku biase lagi....

7.45 pgi,
kemas la khemah ni.. jap lagi juri smpai!!!
suare da tinggi sikit... jap la cikgu @ sabar la cikgu!!!

HAH!! amboi2.. banyak chantek hang...
pukul 8 dah start kawad
khemah sepah... baldi, kain basah, botol, cawan, kasut , slipar...etc
sape nak kemas!!!



dah la gajet, org luar yang buat. siap cari sekali lagi buluh... belambak2 pulak tu. yang jadinye, ciput je.. buluh bergelimpangan blakang khemah... grrrr!!!
tali cikgu support, kain cikgu support, logo cikgu support



siren dah berbunyi... lintang pukang lari tinggal khemah yang macam tongkang pecah.
woi!!! tadi da aku suruh kemas, degil...
aku tak peduli .. jerit
yang aku dapat dari dorg, senyum kambeng... senyum kambeng!!!

aku da ilang sabar. aku punyut semua barang luar khemah, aku sumbat dalam khemah depa.. padan muka. sakit hati aku



2 gubahan... yang ni aku suke. budak ni dgr ckp sket... hak lagi satu, nyampah betul. katenye PKBM x main benda mcm ni... tak macho konon. kate nak menang, tapi acara boleh pulak main pilih2... nak fokus yang setaraf je kononnye (kawad, orienterring), kalah jugak!!! aku tak kisah kalah, tapi awat depa lagak baekk punya!!


tetiba, dua tiga balik khemah semula "sorry cikgu". ah, tak kuase aku nak pandang. tengah sakit hati




konon, bile sarjan2 sampai, masing2 horay... terloncat2...
cikgu cakap lansung tak dengar. buat pokak je. time nak kemas tapak, masing2 buat muke..pot pet belakang... amboi. suruh kemas, depa duduk n makan hamper yang sebijik tu je.. tu pon naseb baik menang jalan lasak. kalo tak, tak merase la korang. pas tu, bukan nak pelawa cikgu2 depa langsung... nak angkut barang naik ketan konon, barang yg depa angkut, barang sendiri jek... PANAS kami berdua cikgu2 depa.... berasap..... khemah, parang, gergaji, cebuk, plastik makanan tinggal jek.... HOT HOT!!!
Kami angkat khemah, trus bawak balik sekolah. lantak la depa... sarjan kesayangan ade kannn..



p/s : sakit hati lagi..arghhhhhhhhhhhhhhh....
1. tak mau dengar cakap
2. berlagak bagus
3. tapi tak semua la
4. sori pada yang nak tumpang balik.. sakit hati sangat time tu...

Wednesday, June 22, 2011

Elektrolisis VS Cinta Melody

Cinta Melody

Watak : Melody, Elang (Erlang ke elang ke helang, aku tak tau), Rafi

Sinopsis : Melody nikah dengan Rafi. So, depa ada ikatan perkahwinan..... tetiba Elang datang.... Melody n Rafi bercerai


Elektrolisis

Watak : Hydrogen (H), arus elektrik, Oxygen (O)

Sinopsis : Hydrogen bergabung dengan Oxygen. Jadi, H dan O mempunyai ikatan Hydrogen (H-Bond).... bila arus elektrik dikenakan,
H dan O terpisah





p/s : elektrolisis ialah satu tindakbalas yang menggunakan arus elektrik untuk memisahkan sebatian (compound) kepada unsur-unsurnya (constituents).



1 week preparation

Setakat ni, minggu ni la yang paling bizi
meeting panitia la
prepare kem bersepadu la
kerja kursus la
prepare untuk minggu depan punya meeting la

setakat da sampai hari rabu ni, tiap2 hari gi kerja pukul 7.00 pagi, balik kerja pukul 6.00 ++ petang....
bilik dekat sekolah tak pernah lagi duduk smpai lebih 30 minit setakat ni.... masuk bilik just nak ambil buku, fail, letak buku, letak lappy, amik kertas ... exercise

mmg cabaran, tercabar keimanan
sabo je la...

tiap petang prepare utk kem bersepadu. nak ajar kawad, da lupa..ralat jugak rasenya sbb dulu tak buat betul2.
tengo depa tringat zaman dulu2... 3 tahun penuh kegembiraan, keazaban tapi agak berbaloi. aku je yang tak gunekan bebetul



lepas latihan persembahan. aku tukang bawak alat muzik aje. no teacher no music instrument ok!!!







p/s : good luck u oll

Monday, June 20, 2011

Sampai sudah..

felt sudah sampai ke rumah.
tengah hari tadi.
bile nak jahit, tak tau lagi.




felt =4x12= RM48
fiber = 2x1= RM2
dapat free 4 biji mate besar n 4 biji mate kecil n 3 batang kayu aiskrim

order dari sini

Friday, June 17, 2011

Sains di bilik meeting

Tempat kejadian : Bilik Harmoni
Masa : 2.40-4.50 petang
Aktiviti : menadah telinga sempena LADAP

refleksi : awal meeting, semua menumpukan perhatian. Tak sampai 5 minit sudah ada yang tak sanggup nak dengar.10 minit, zzZZZzz (termasuk tuan punya taip-an). 30 minit...... ermm...

Tindakan : Makan gula-gula, boraks, conteng-monteng.

Alasan : penat@letih, "depa mcm bincang antara depa sendiri je" , sound system KO maa...


Aku macam biasa... of course tergolong dalam kategori 10 minit kat atas... mmg letih. Kelas banyak, meja kat tingkat 2 so kalau kelas banyak, banyak le turun naiknya (tp makin kembang T-T )... Buka mata, selak helaian yang diberi. Tuup mata smula.... buka mate, selak kertas, buka mata selak kertas... haiyaaa...

Untuk elak buat benda tu lagi... maka penuh la buku catatan meeting dengan contengan berilmiah...

_____________________

Gambar menunjukkan struktur sel tumbuhan ( Sains Form 1)

Sel ada 2 jenis : tumbuhan dan haiwan.
Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan. Selain perbezaan dari segi ejaan nama dan sebutan, sel tumbuhan mempunyai Vacoule (betul ke spelling ni???), dinding sell dan kloroplast.... manakala sel haiwan tiada.



Kromosom

Kromosom diperbuat daripada DNA. DNA atau nama panjangnya Deoxyribonuleic Acid mengandungi kod-kod genetik bagi semua organisma.

klik untuk lebih

(Best belajar part ni)




Rangka

Rangka berfungsi sebagai penyokong tubuh badan dan mengekalkan bentuk organisma. Rangka juga berfungsi sebagai alat pelindung organ dalaman seperti otak yang dilindungi oleh tengkorak.


______________________

sambung cerita, setel LADAP terus bergegas pi print analisis form 1... sempat jugak siap print... Makan tengah hari jam 6.00 petang huhuu
cikgu..cikgu

P/S: jangan conteng merata-rata tempat...

Monday, June 13, 2011

Terharu

sebelum kisah sedih dan terharu tadi
aku ada kelas Sains form 2. Of course blok yg sama dengan kejadian entry ini.
Masuk je kelas, terus tuju ke meja. Tetiba tercegat sorg pelajar perempuan. Budak ni pindah dr Sek yg lebih bagus dr sekolah tempat aku curah bakti. Homesick katenya..... tak pe la...

Dia bagi aku sampul kat bawah ni


jeng, jeng,jeng..... Buka je kad. nampak ayat kat bawah



besday aku bulan lepas. dia tak perasan besday aku katenya. aku tak kisah pon.. anyway, terharu beb... bukak sampul



nampak benda alah ni.... terharu kuasa 2 beb...


jahit sendiri beb....



p/s : aku baru je planning naj jahit.. budak ni jahit dulu..hahahaa

Sunday, June 12, 2011

Al-Fatihah

Di satu tengah hari (satu ke??), sedang aku belenggang Mak Limah (sambil bwak sebeban kertas periksa sejarah dan sains) di koridor tingkatan dua (baru habis kelas terakhir ..yahooo!!)...

"cikgu...cikgu"

aku menoleh ke kanan. Nape pulak da budak2 ni.. (geng2 perempuan kelas akhir, tau je laaaa camne gayanya)

"cikgu, I meninggal"

aku pada mulanya tak percaya...al maklum, geng depa selalu main-main....aku tanya nak kepastian ni. takkan bab mati nak main-main kot...

"betul cikgu. pagi semalam"

depa pun cerita semuanya. mengikut apa yang depa bagitau, aku sorang je cikgu yang tau apa peyakit die...

sedih aku. Kenapa???
1. sebelum cuti 2 mggu baru ni, die selalu dengar cakap aku, buat kerja yang aku suruh, tak faham tanya, tanya nak buat folio macam mana... 360 darjah berubah

2. aku cikgu Sejarah kelas depa.... aku dah siapkan present untuk yang lulus (3 org) untuk naikkan semangat depa... aku tanda papaer depa, yang paling tinggi markah, I (T-T)

3. Kalau buat latihan, aku just potostat n bagi pada depa... aku guna buku yang ada sedia buku nota poket. dia minta nak pinjam untuk study.... aku bagi n suka la dia nak study....

4. geng die bagitau, dia dah siapkan folio dalam cuti aritu. terharu aku....


I @ dia : bukan nama sebenar


~Al Fatihah~

p/s: masih terkejut.....

Halamak!

Macam biasa, aktiviti petang2 time cuti kite mesti jenjalan kat laman orang lain. tengok2 akak ni jual ape.... makcik tu supply ape, adik yang ni pulak nak offer benda alah ape...

singgah kat kedai ni. smlm tak dapat masuk sbb die bukan kawan kite. Hari ni die dah jadi kawan kite. Best la kite. Die offer benda yang kite cari...


kite suke benda yg colourful!!!


fiber....optic??

kawan baru kite tny, nak ape2 lg tak sbb die tgh susun barang dalam stor die.... kite kate boleh jugak, nnt kite tgok..


"Halamak, teroder pulak.... halamak, fulus terguna pulak.... Halamak!!! "


p/s: teringat zaman baru masuk U selatan dulu, roomate kate tak best guna 'saya' 'awak' (aku biase je)... so die mintak tak guna perkataan tu... hehehee. rindu zaman blajar..

Saturday, June 11, 2011

Tahniah!!!

PENGUMUMAN PENTING

perhatian kepada anda-anda yang telah menghadirkan diri, menjawab @ meneka jawapan dan berjaya menjadi calon paling tinggi markahnya...
Sukacita dimaklumkan, anda akan diberi sedikit penghargaan dan sebagai pembakar semangat kepada anda serta rakan-rakan yang kurang bertuah untuk terus maju ke hadapan.


BAGI PENGKAJI SEJARAH

lokasi 1E : 2 orang berjaya lulus
lokasi 2D : 3 orang berjaya lulus
lokasi 2B : 3 orang mempunyai markah paling tinggi.
lokasi 3D : tiada yang berjaya. namun atas simpati ajk, 2 orang diberi habuan berdasarkan markah paling tinggi
lokasi 3C : 3 orang berjaya lulus



kepada para sainstis yang mengambil ujian tempoh hari, pihak penaja masih lagi dalam perbincangan tentang pemberian ganjaran kepada yang layak iaitu seramai 6 orang sahaja bagi makmal 2KAA dan makmal 2A


SEKIAN, HARAP MAKLUM

Nak cuba try test acu.....

terfikiir apa yang diletak dalam si Silver..... bantal merah, beres.
Nak gantung apa ye??
Tetiba ilham datang..... buat craft drpd felt hhahahaa.
atau dlm bahasa senang jahit sendiri.. terfikir nak buat bentuk Kromosome kaler of course MERAH+HITAM+KELABU@PUTIH




riki2 fabrik felt di internet. teruja tgk masing2 punya masterpiece.
antara blog yg mengujakan diri

nadiacraft
mscraft
asheken
banyak lagi... da x hingat.



dah nak order ni.. tetiba tgk ada yg tutup sementara n guna bank CIMB huhuuuu
musnah harapan bangsa.... sini no CIMB... just MAYBANK, BSN, RHB only maaa...



lain kali laaaa......
kecewa

Thursday, June 9, 2011

Kerjaaaaa!!!!

semalam main game, hari ni main game, esok main game, lusa main game, tulat main game..... ketagih sudah

semalam rasa nak setelkan kerja ada tapi tak buat pon, ari ni rase tu ade lagi tp result nye same...... eh cop, setel da sikit-sikit hahahaa. cuti dah nak abis baru setelkan... padan muka budak malas....


"bersenang-senang dahulu, bersusah-susah kemudian"

" tetiba berdebar plak nak naik cuti.. jadual baru confirm masuk. kelas ape pulak kene ajaq.... rela ajaq kelas lama. dah biasa dgn perangai-merangai depa."


p/s : post moterm setel sudah beb.... i lap u, acer

Thursday, June 2, 2011

2NE1-Lonely



LONELY

(CL)
jigeum naega haneun yaegi
neol apeuge halji molla
ama nal jugdolog miwohage doelkkeoya

(Minzy)
naega yejeon gatji anhdadeon ne mal
modu teullin mal-eun aniya
nado byeonhaebeolin naega nach seolgimanhae

(Dara)
neomu chaghan neonde neon geudaeloinde o

(CL)
I don’t know I don’t know
naega wae ileoneunji

(Dara)
geutolog salanghaessneunde neon yeogi issneunde o

(Minzy)
I don’t know

(Dara)
ije nal chajgo sip-eo

(Bom)
Baby I’m sorry neowa iss-eodo nan Lonely
salanghagin naega bujoghangabwa ileon mosnan nal yongseohae

(Minzy)
I’m sorry ige neowa naui Story
salang-ilan naegen gwabunhangabwa ne gyeot-e iss-eodo

(Minzy)
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

(Bom)
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely e~

(CL)
nega jalmoshange anya naega isanghangeoya
imi olae jeonbuteo nan junbi haessnabwa ibyeol-eul

(Bom)
jeongmal jalhaejugo sip-eossneunde hapil salang ap-eseoneun wae
ileohge han-eobs-i jag-ajigo oelounji

(Dara)
neomu chaghan neonde neon geudaeloinde o

(CL)
I don’t know I don’t know
naega wae ileoneunji

(Dara)
geutolog salanghaessneunde neon yeogi issneunde o

(Bom)
I don’t know (Dara) ije nal chajgo sip-eo

(CL)
Baby I’m sorry
neowa iss-eodo nan Lonely
salanghagin naega bujoghangabwa ileon mosnan nal yongseohae

(Minzy)
I’m sorry ige neowa naui Story
salang-ilan naegen gwabunhangabwa ne gyeot-e iss-eodo

(Minzy)
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

(CL)
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

(Minzy)
Cuz I’m just another girl i bam-i oelowo nan

(Bom)
deoneun gyeondil su eobs-eo Good bye

(Dara)
Cuz I’m just another girl

(CL)
neomuna oelowo (Bom) jigeum ne gyeot-e iss-eodo
Baby I’m so lonely

(Minzy)
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

.......................................................................................

The words I'm saying right now, I don't know if they'll hurt you
They'll probably make you hate me forever
You, saying that I'm not the same as I used to be, is not completely untrue
This changed me is a stranger to myself as well
You are so kind but
That's the way you are but oh

I don't know I don't know
Why I am like this
We were so in love, and you're here now but oh
I don't know
I want to find myself now

Baby I'm sorry, even when I'm with you, I'm Lonely
I must be lacking when it comes to love, please forgive this horrible person I am

I'm sorry, this is your and my story
I must not be worthy of this thing called love, even though I'm by your side

Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

You didn't do anything wrong, I'm the strange one
It seems I've already been prepared long ago, for our breakup
I really wanted to treat you well, out of all the times, why is it when I'm confronted by love
I am shrinking away & am lonely endlessly

You are so kind but
That's the way you are but oh
I don't know I don't know
Why I am like this

We were so in love, and you're here now but oh
I don't know
I want to find myself now

Baby I'm sorry, even when I'm with you, I'm Lonely
I must be lacking when it comes to love, please forgive this horrible person I am

I'm sorry, this is your and my story
I must not be worthy of this thing called love, even though I'm by your side

Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

Cuz I'm just another girl
This night is lonely, I
Can't take any more, Good bye
Cuz I'm just another girl
I'm so lonely
Even though I'm by your side right now

Baby I’m so lonely
Lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

p/s : dapat dari sini