Pages

Tuesday, November 29, 2011

Tutorial : felt rose

nama bunga : ros
rujukan : youtube
cara-cara :

1. sediakan potongan felt seperti di bawah



2. potong felt seperti di bawah



3. ambil bahagian hujung untuk memulakan proses menggulung



4. boleh mula gulung dari hujung......


5. gulung lagi sampai habis



6. bahagian paling akhir jangan digulung sama



7. letak gam UHU atau ape2 jenis gam yang kuat pada bahagian paling akhir



8. tampal pada buntut ros tadi



9. inilah hasilnya



4 comments:

hanya aku said...

Assalamualaikum...
Jazakillahu khairan kathira!
Sangat menarik dan nice..memey nok belajar pung buak bunga ros ni.. ^_^

jelas , faham dan nice rupanya! :D

T-T said...

tq.. same2 kongsi ilmu

p/s: dlm tutorial ni kelopak tak brape nampak.. kalo nak jelas nampak kelopak die, gunting dalam sikit gelombang die (gambar 2)

selamat mencuba...=)

hanya aku said...

:)
dah test dah..ihiihhiih

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=190697011074616&set=a.190696631074654.59340.171963272947990&type=1&theater

fb : Huda Solehah
kak macam mana akak boleh potong nampak sama je...part yang kat round and glora2 tu :D
Huhuhu..

T-T said...

nmpak je same ... ilusi optik tu..

kalo nak buat banyak, potong dulu bulat banyak2... then baru potong round semua skali... lepas siap semua round baru potong gelora2 tu... kire buat ikut peringkat dalam kuantiti yg banyak.. sbb tu saiz lebih krg same...

kalo potong mase lain-lain, saiz jd x same sangat. so tipsnye potong banyak 2 ikut peringkat2...

paham ke..? akak cndri x phm huhuu

harap2 phm ...