Pages

Saturday, December 17, 2011

jalan vs salur darah

sains tingkatan 3
bab 2 blood circulation and transport

gambar di bawah memang tak logik. [tak ape la....]
lepas lebuh raya terus jalan kampung. ade ke patut!!!! [peduli ape aku!!!.]


yang penting, aku nak highlight kat sini tentang jalan.

1. lebuhraya : tak ade traffic light
2. jalan kampung : lagi la takde traffic light. kawasan rumah dekat pulak tu dengan jalan. [kampung sendiri la. kampung anda, i dont know]
3. jalan bandar : traffic light??? cuba try tengok kuantan.. banyak tak???





ape kaitan gambar kat atas dengangambar kat bawah??



salur darah ade 3 jenis..

1. arteri : takde injap
2. kapilari : takde injap
3. vein : ada injap.


jalan vs salur darah

1. lebuhraya.... memang kenderaan laju-laju belaka , almaklum, takde lampu isyarat...
sama macam dalam arteri... blood flow dalam arteri laju. arteri bawa darah beroksigen [kecuali pulmonary artery]. bila laju, gas oksigen dapat dihantar lebih cepat.

2. jalan kampung... biasa memang orang bawa slow je.. mana taknye, kadang-kadang, budak-budak asik main tepi jalan. kalo laju alamatnye ad yang ....
kapilari darah berada dekat dengan organ untuk memudahkan proses tukar gas. proses tukar gas lebih senang dengan adanya dinding kapilari yang sangat nipis berbanding arteri dan vein.

dalam entri sebelum ni ada cerita berkaitan pertukaran gas. klik sini


3. jalan bandar.. dalam bandar sibuk. so perlu ada traffic light. bila ada traffic light, kenderaan bergerak biasa2 je... [ye ke??]
vein bawa darah yang tiada oksigen [kecuali pulmonary vein.]. perlu ada injap untuk memastikan darah yang tiada oksigen tidak buat U-turn.


nota : kalau ada pembeltulan, sila bagitau..

2 comments:

Klo Dya said...

great effort cikgu shikin! ^^

T-T said...

maceh2...