Pages

Tuesday, February 28, 2012

Natrium + Argon

hadiah utk CCN

klik di jadual berkala unsur untuk ke maklumat lanjutan


Natrium (sodium) merupakan elemen dalam kumpulan pertama bernombor atom 11. Natrium mempunyai 3 petala dengan 1 electrovalen di petala paling luar. Oleh sebab hanya mempunyai 1 elektrovalens, Na bercas positif

natrium


argon
dari kumpulan 8 dan bernombor atom 18. argon mempunyai 3 petala dan 8 electrovalen. disebabkan petala paling luar sudah penuh, argon tidak dapat menerima elektron dari elemen lain. jadi, tiada tindak balas kimia berlaku. Argon merupakan salah satu contoh inert gas (lengai).


argon


Saturday, February 25, 2012

Tutorial : skrub muka

oh no, muka dah gatal
gatal nak kena skrub
skrub lama dah kena buang
kena buat skrub sendiri

dah berapa kali cari benda alah ni tak jumpa. semalam dapat ilham nak cari sekali lag. jumpa!!!

blender kering

beras pulut



cara-cara

1. goreng beras pulut samapi perang sikit.



perang macam ni pon takpe



2. blender beras pulut goreng tadi sampai haluuuussss..


3. simpan dalam bekas.


p/s : skrub muka seminggu sekali...

Sunday, February 19, 2012

Jom repair printer!!

adakah anda pernah mengalami keadaan ini??

"esok kena hantar riso kertas soalan. Blom print lagi ni. " anda pun bergegas ke printer, tapi kenapa kerta stak keluar bila print?? anda check dengan meraba bahagian dalam printer yg boleh dicapai... anda dapati ada sesuatu terjatuh ke dalam. sbb tu kerta stak masuk.

jadi apa yg perlu anda buat??

anda perlu ada screwdriver!


1. cabut semua skru yg anda jumpa



2. ingat, cabut semua skru yg boleh dicabut!!


3. buka bahagian tepi, dan cari skru lagi


4. cabut jugak sebelah tepi yg lagi satu. bahagian ni ad banyak wayar. berhati2 takut wayar tercabut..


5. pisahkan bahagian atas printer anda



pandangan atas



6. cuba anda cari semula "sesuatu" yang anda cari


huh, ni bendanya!!!



7. sekarang ni, masa untuk pasang semula... pastikan bahagian yg bertanda tidak tertanggal. kalau tertanggal, pasang lah semula..



8. boleh guna..



p/s : mula2 sakit hati, bad mood, geramm.... tengah2 repair merepair best pulok...muahahhaa

printer punya pasal, periodic table x siap huhuhu

Thursday, February 16, 2012

MU vs Melayu = PTM #2

jadi, geng2 yang tak sokong buat bantahan secara individu atau melalui akhbar atau secara kolektif [berkumpulan]. semua dilakukan secara aman. demonstrasi, kongres, rapat umum, dan lain-lain. orang melayu bersungguh nak tunjuk pd British yang mereka tak suka MU.

dalam kongres pertama, UMNO ditubuhkan. kenapa perlu tubuhkan UMNO??
peranan pertubuhan sentiasa berubah mengikut keadaan semasa. asalnya untuk menentang MU, satupadukan orang melayu tetapi belum ada niat nak tuntut kemerdekaan.



dalam kongras kedua, UMNO minta orang melayu pulaukan majlis perlantikan sir edward gent sebagai gabenor MU, raja pun diminta untuk pulaukan majlis tu, last sekali minta orang melayu berkabung. tengok dalam gambar hiasan di atas. nampak songkok dililit kain putih??? itulah tanda mereka berkabung menentang MU


akhirnya MU digantikan dengan persekutuan tanah melayu [PTM]. dalam PTM, beberapa aspek telah diubah termasuk kerakyatan.


ringkasan

jepun
|
kekosongan politik
|
PTB
|
MU
|
PTM