Pages

Monday, October 28, 2013

taat vs intelek



"menghasilkan pasukan yang taat setia tetapi mengabaikan pembinaan pasukan yang intelek"

Saturday, October 26, 2013

Abamku sayam


" Kenapa abang buat macam ni? Kenapa ? "

"                                                                                                    "


" Jangan diam abamku sayam. Jangan seksa jiwa raga sayam "

"                                                                                                     "

" Sayam tahu sayam lambat, buat kerja slow. Tapi sayam dah cuba setiap bulan, sayam masuk tekan klik sikit-sikit. Tinggal sikit je lagi abam. Tolong la faham.. "

"                                                                    "

" Abam tak sayam sayam ke?? "

"                                                                                                        "


" Kita clash!!!! "


p/s : lepas buat PBS key in awal tahun , lepas siap key in... tengah tahun... akhir tahun punya macam mane... tak payah key in ke..huh

Friday, October 18, 2013

Stu ayam

 Bahan-bahan

ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar kicap
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos lada hitam
3 sudu besar sos tomato
1 kiub pati ayam
air
tomato+lobak+kentang
1 sudu besar tepung jagung
garam + gula+minyak

[sebenarnye ikut suke hati je masuk brape banyak huhu] 

Cara
  1. tumis bawang besar, bawang putih, halia
  2. tambah semua sos
  3. tambah ayam. Gaul. tambah air kalau perlu. Biar sampai ayam masak
  4. Tambah air, pati ayam, kentang, lobak. Biar sampai empuk
  5. tambah tomato, bancuhan tepung dan perasa
  6. Kacau
  7. Siap

p/s: campur je bahan yang ade dalam peti... sos ikut suke hati je nak masuk sos ape. tepung jagung xde, so letak telur hehehe


  

 agak2 berapa kalori yek??

Thursday, October 17, 2013

'Marbleria' mini cupcake

Bahan-bahan

2 cawan tepung
1 1/2 cawan gula kastor
375g coklat masakan
250g planta
4 biji telur
esen vanila

  1. double boil coklat masakan dan planta. tak perlu tunggu sehingga sejuk untuk step 2
  2. gula dimasukkan ke dalam coklat+planta tadi. pukul sehingga sebati
  3.  tambah telur. pukul
  4. tambah tepung. pukul
  5. masukkan ke dalam acuan yang diingini
  6. bakar 20 - 25 minit pada suhu 180 darjah

7. hias ikut cita rasa.


p/s: name mini cupcake diberi oleh budak 8 tahun huhu

Tuesday, October 8, 2013

Cikgu, ingat nama saya ye...

budak sekolah zaman sekarang, macam-macam ada.... very the colourful lah. asyik dengar yang kebaboom negatif je pasal budak sekolah. dulu pun ade cuma tak banyak kot.. 
tak mau cerita pasal -ve....

ada calon PMR 2013 minta tolong tandakan kertas 1 sains die tadi... nak tau berapa yang die boleh dapat katenye.. terserempak masa sekumpulan calon balik dari surau. seronok cerita dengan aku pasal sains semalam punya exam.. senang katenya, tapi kertas 1 susah 
[tak de la susah sangat kot.... mesti cg kurang tekan kertas 1 huhu].  

"transformer masuk cg" 
"ade soalan pasal perempuan... ikat ape ntah"
"kertas 1 susah cg"
"takpe cg, sy dah google td"   yg ni aku x paham. lantak kau le.


kertas si Muhammad minta tlg tanda.. just ajar die 2 mggu sblm exam.
"cg ingat nama sy ye.. Muhammad"

ade satu perasaan yang best bila anak murid jumpa kita n ngadu ttg ape2 je terutamanya psl study.

terkilan jugak sebelum dorang exam tak sempat nak jumpa. kena pergi CPD..
anyway, tak kisah la ape, yang penting dah usaha, dah doa, dah jawab, think positif.
x kesah ape result yg dapat, sbb tu rezeki Allah bagi..


p/s: masa di U dulu terfikir mcm mn aku nak selesakan diri dgn kerja cikgu ni.. tak pernah terfikir nak jd cg sebenarnya... tp skrg dah mula sayang kerja ni tp kerja selalu +ve n ikhlas... kadang2 muncul jugak rase tak best haha